
FAQs Regarding West Virginia
PIP and UM/UIM Coverage

 
Question: 
Does West Virginia require Personal Injury Protection (“PIP”)?

Answer: 
No.  Personal Injury Protection (“PIP”) is not available in West Virginia.  

Question: 
Does West Virginia require Medical Payments Coverage (“Med Pay”)?

 Answer: 
(“Med Pay”) is available in West Virginia; however, there are no statutory requirements that govern Med Pay coverage.  Thus, the language of each individual 
policy will determine what coverage is available, as long as the same is plain and unambiguous on its face.  If said policy is ambiguous, it will be construed 
by the applicable rules of construction.   The West Virginia Supreme Court of Appeals has held that Med Pay stacking may be precluded by the applicable 
policy; that Med Pay may be subrogated; and that Med Pay can be excluded by the work exclusion.  (See Generally, Hamric v. John Doe, et al., 499 S.E.2d 
619, 201 W. Va. 619).

West Virginia UM/UIM Coverage 

Question: 
Does West Virginia require mandatory Uninsured Motorist (“UM”) Coverage?

Answer: 
Yes.  By default, UM coverage is the same as the mandatory minimum limits of coverage in West Virginia (25/50/25).  Optional coverage must be offered to 
the Insured, and the Insurer has the burden of proof of an offer and a knowing informed rejection.  (West Virginia Code §§ 17D-4-2 and 33-6-31 b).

Question: 
Are you allowed to “stack” UM coverage from separate policies?

Answer: 
“Stacking” of UM coverage policies may be precluded by the applicable policy.  (West Virginia Code § 33-6-31)

Question: 
Are there any exceptions to the UM coverage requirements?

Answer: 
Yes.  The UM policy of insurance shall not apply to the extent that it covers the liability of an employer to his or her employees under any workers’ compen-
sation law.  (West Virginia Code § 33-6-31 h). 

Question: 
Can a company waive UM coverage?

Answer: 
No.  West Virginia requires mandatory minimum UM coverage.  (25/50/25).  A company can waive optional coverage, which must be afforded, and any 
waiver must be in writing on a form required by statute.

Question: 
Are you allowed to have UM limits that are greater than limits of liability coverage?

Answer: 
No, UM limits must be equal to or less than your liability coverage.

Question: 
Can UM claims be subrogated?

Answer: 
Yes.  UM coverage allows for subrogation up to the amount paid under the UM endorsement.  (West Virginia Code § 33-6-31 f).
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